Tuesday, 28 September 2010

luahanku kini

pagi ini..
jendela kedengaran deruan hujan membasahi bumiMU...
KAU telah menyegarkan pagiku ini..
KAU telah meyuburkan kehidupan ini..
aku telah tenang dari segala..
aku kini lebih kuat untuk menghadapi cabaran dihadapanku kini..
kini aku lebih pasrah dalam segalanya..
yang ku inginkan kini..
yang ku impikan kini..
sebuah kebahagiaan yang abadi didalam diri aku ini..
sujud syukur aku padaMU YA ALLAH..
aku bersyukur atas segalanya..
KAU telah mendekatkan aku padaMU..
KAU telah membuat aku tidak lupa padaMU..
kini aku lebih bersemangat...
kini aku lebih yakin siapa aku kini..
terima kasih...
luahan hatiku,
aina

Monday, 27 September 2010

terasa sekarang

sejak seminggu aku berkuliah semula sehingga aku rehat seketika...aku jadi kurang makan dan kadang-kadang tak makan langsung..kalau aku boleh puasa memang dah banyak puasa ganti aku dapat habiskan..tapi dayanya..kini aku memang kurang makan..malam tak makan dah..jaga badan ke aku nie? mungkin juga nak jaga badan.. yelah sejak raya badan aku naik sangat-sangat..terlalu comey pulaks tue.. tu yang kena control makan.. tapi pada awalnya bukan niat aku nak kurang makna pun..entahlah dengan sendirinya aku jadi kurang makan..tengok makanan kat cafe aku jadi mual..dan baru ni ada juga aku makan, keluar balik apa yang aku makan...tu yang membuatkan aku makin kurus(ceh perasan betul..baru seminggu perasan kurus..)..kalau dah sebulan mau riak dah aku nie..hehehhe...

jadi sebelum nak jadi tu semua aku haru sedarkan diri aku nie..aku harus humble gitu..tapi boleh ker???hehehhe..tunggu jelah..cuma aku sekarang ada hajat yang aku inginkan sangat-sangat..cuma aku tahu ia akan mengambil masa yang lama untuk aku capaikan..jadi aku kenalah sabar dan teruskana usaha kalau aku nak capaikan hajat aku tue..

Sunday, 26 September 2010

congkak

mana yang best???
jangan pandang belakang congkak??
atau congkak???
yang pasti aku tengah tengok congkak...
tak pernah tengok pun cerita nie...
seram ke cerita nie???
macam tak seram dan tak best jer...
tapi takpela..try layan jugaklah...
macam tak relevan pun ada jugak...
adeh....

Saturday, 25 September 2010

sweet baby..

sedikit demi sedikit aku tenang..
balik rumah aku akan lebih tenang..
tenang untuk diriku dan masa depanku...
biarlah aku lemah kini..
biarlah masa kini aku rebah..
agar aku dapat berdiri semula esoknya..
berdiri dibumi yang indah..
berdiri di alam yang nyata...

aku akan terus sabar menanti hari esok yang ceria..
akan aku terus sabar menanti hari esok yang gembira..
cuma kini...
hilang segalanya..
cuma kini...
pergi segalanya...
sabarlah dalam dugaan ini...

bermula hari sedih..

sejak buka cuti..aku rasa bosan sangat-sangat...
aku rasa kosong sangat-sangat saat nie...
entah sampai bila aku rasa begini..
hanya yang dapat menemani aku kini hanya padaMU...
cukup buat aku tenang seketika..
tu yang abah bagitahu aku..
kalau rasa sayu dan sedih satu tempat yang paling terbaik adalah mengadap yang maha esa..mohon petunjuk padaNYA..
dan itulah yang aku lakukan kini...
kerana aku inginkan kembali kegembiraan yang telah hilang...
senyum aku kini hanyalah keterpaksaan hanya untuk mengaburi mata lain..
YA ALLAH...
aku bermohon padaMU..
permudahkan segalanya...
tenangkanlah segalaNYA...
padaMU kini tempat aku mengadu..
padaMU tempat aku memohon..
YA ALLAH...
bukuMU penemanku kini..
bukuMU penyejuk hatiku ini..
bukuMU mengajarku segalanya..
mengajar aku mengenali semula diri aku..
YA ALLAH...
aku amat menyintaiMU...
aku amat menyanjungiMU..
aku amat menyayangiMU...
aku amat perlukan diriMU..
YA ALLAH..
aku hambaMU yang hina..
aku hambaMU yang masih jahil..
tapi aku tahu padaMU jua tempat aku luahkan segalanya..
YA ALLAH..
aku akan terus berdoa padaMU..
dan terus berdoa..

Monday, 13 September 2010

3 hari beraya..

Selama 3hari yang diperuntukkan untuk beraya di kampung... walaupun tak lama..tapi cukup bermakna... yang penting dapat balik kampung jugakla..kiranya aku masih ada kampung lagilah...daripada setengah orang yang takde kampung..macam mana lah..aku bersyukur sangat kiranya aku maish punyai keluarga di kampung...

Gambar raya yer??nantilah aku update letak dalam warna-warni nie yer... buat masa ini..aku malaslah nak update lagilah...lagipun gambarnya pun belum masuk lagi dalam jinggo...kalau dah masuk nanti aku tayangkan habis-habisan dalam warna-warni nie..baru vogue gitu..hahaha..tak delah aku lawak jela...hehhe... tapi memang lainlah aku rasa raya tahun nie...dengan baju raya yang agak vogue bagi aku..tak pernah aku pakai baju raya selawa tue...huhuhuhu.. nanti aku masukkan yer...tunggu tau...


Thursday, 9 September 2010

my own card aid


...khas aku buat untuk teman-teman aku...
...walaupun payah tok published kan untuk semua..
...kira nie okla nie...
...hasil karya aku sendiri...
...mengunakan CS5...
...malas nak guna yang payah-payah..
...nie kira yang paling simple aku buat...
...macam aku edit picture-picture yang lain...
...kesempatan ini..
...aku nak ucapkan pada sesiapa yang membaca warna-warni...
...dengan ucapan...
...SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...
...MAAF ZAHIR BATIN...
...kususun sepuluh jari...
...memohon maaf keatas kesilapan yang telah aku lakukan...
...kekasaran dan ketelanjuran kata..
...harap dimaafkan...

memohon keampunan :
ainatul

takbir sudah...

habis sudah ramadhan tahun ini...
kini takbir kedengaran di radio..
di tv..
dan di surau-surau..
masjid-masjid..
dan juga di rumah masing-masing...
tu tandanya ramadhan ditinggalkan dan syawal kini tiba...
syahdu hiba ditambah gembira hati ini melalui semua ini...
dengan hati yang tenang, rela menghadapinya dengan tabah...
amin...
tahun ni juga dah lima tahun raya takde atok...
rindu pula dekat arwah atok...
ingat lagi 5tahun lepas..
raya pertama masukkan atok ke hospital cheras..
selepas 3minggu di ICU..
menghembuskan nafasnya terakhir...
tulah kali pertama kehilangan insan yang paling dekat dengan aku..
pemergiannya tanpaku disisi...
pemergiannya tanpa tangisanku...
aku sendiri tak tahu kenapa..
tapi sebenarnya jauh disudut hati aku...
aku terlalu sedih atas pemergian atok..
tapi tulah lumrah kehidupan..
datang dan pergi itulah lumrah alam...
jadi raya kali ini walaupun tanpa atok bersama kami...
tetap disambut dengan gembiranya...

salam aidilfitri daripada:
ainatul

Wednesday, 8 September 2010

baju raya

merah + putih = baju kurung

hitam + hijau = jubah

tapikan tudung macam mana?? sehingga kini tiada jawapan.. huhuhu.. bukan apa.. ada yang sarankan aku pakai selendang.. ada yang suruh aku pakai tudung sarung jer tapi yang jenis labuhla..aku ada try.. memang kenalah.. mungkin sebab trend zaman sekaranglah pakai tudung jenis tue.. aku sebenarnya lagi selesa pakai tudung bawal biasa jer.. sebba dah biasakan.. tapi sebab nak menampakkkan kelainan jadi nak cubalah jenis tudung lain...jadi patut kah aku hanya pakai selendang atau tudung sarung atau kedua-duanya aku try...hahahah..memang tamak lau gitu..tapi bukan tamak...sebab aku ada dua-dua tudung tu.. takpe.. nanti dah raya aku tunjuk gambar aku pakai tudung tue yer... ada contohnya...


ni aku pakai tudung sarung

ni pulak selendang yang baru aku beli ditambah dengan tudung sarung kecik..
mana ok???

cs5


Sekarang aku dah upgrade photoshop...best sangat-sangat..lepas nie buleh aku edit picture banyak-banyak..tu pun kalau aku rajinlah..malas tengah melanda jadi takkan terjadinya edit-edit nie...huhuhu...tapi memang happy sangat sebab dah ada photoshop yang baru..nampak lagi senang dan lagi mudah...tapi tak tahulah sebab aku tak habis explore lagi..dan aku tak edit apa-apa gambar lagi..hehehe..nanti ada gambar menarik aku editlah...sekarang nie aku tengah mencari edit video..movie maker tak bestlah buat gambar video dia jadi tak lawa...nie tengah tunggu ulead11.. lau dapat..memang puas hatilah..hahahha....tunggulah...

Tuesday, 7 September 2010

layan tv

kat rumah nie jelah yang aku dapat layan tv puas-puas..tapi malas tengok kat bawah..lebih baik tengok tv kat internet.. lagi best...lagipun rancangan dekat-dekat raya nie seronok..tu yang buat aku lagi khusyuk nak tgk tv..hehhee...jadi jom kita layan...tapi kerja-kerja rumah jangan lupa buat tau..nanati kena marah dengan mak pulak..adeh....

niat dihati

dah lama juga aku tak up-to-date warna-warni nie.. rasa macam nak update tapi macam tak ada idea pulak..sebab pada aku warna-warni nie dah cukup bagi aku..tak terlalu padat serambut dan semak..simple menarik mudah baca..tu yang orang nak kan sebenarnya..betul kan??? jadi aku sendiri pun tak tahu nak update apa lagi?? bagi lagi kreatif ker?? atau bagi lagi comey warna-warni nie???hihihi...aku tak pandai tol comey-comeykan warna-warni nie..huhuhu...nantilah kalaua ada idea, aku akan update warna-warni aku nie..bukan selalu aku bersama warna-warni ni pun..hehehe...

raya..

baju raya...

kuih raya...

langsir raya...

rumah raya????

ha??? rumah pun raya ker???

yang aku pelikkan napa time raya aidilfitri kita nak tukar semua baru???
kenapa tak raya aidiladha???kenapa tak dibulan puasa kita ganti semuanya baru??kenapa aidilfitri???begitu kita agungkan aidilfitri yer???adat atau trend masa kini???hurm....fikirklah...

Monday, 6 September 2010

hasil karya aku sebelum raya

video

aku tak tahu ada sapa yang tengok video nie ke tak..tapi yang aku tahu buat video nie untuk budak-budak kelas aku... tanda minta maaf aku pada mereka..tanda persahabatan aku pada mereka...hope sapa-sapa yang tengok bagilah komen dan harap terhibur dengan video yang panjang 7.24minit.. lama juga rasanya,... hope oklah...

seksa fizikal

baru aku macam mana rasa sakitnya bila baby teeth keluar..hahahaha.. seminggu aku aku menahan kesakitan sehingga kenikmatan untuk aku makan tiada.. tapi makan tetap wajiblah... tu tak boleh di elakkanlah...hehee.. memang pening kepala bila mula-mula kena tue.. pipi aku membenjol... adeh.. kenapa di bulan puasa aku alami semua ini???? seksa tol... tak suka aku.. tapi apakan daya dugaan aku di bulan puasa memang begitu.. redha jelah....nasib baik takde effect waktu aku jawap test .. rilex je bila jawap tue.. cuma waktu tue kepala fikir nak balik jer.. tak sabar nak balik rumah...jawap test pun ntahlah ok jer.. apa yang aku semuanya masuk dan aku harap apa yang aku jawap tue kenalah.. yelah kepala asyik fikir rumahkan jadi macam tue lah...

nie nak cerita macam mana aku boleh terjadinya gusi bengkak...

macam nie...

pagi isnin tue takde pape lagila..cuma rasa tak selesa boelh lagilah pergi kelas rilex jelah pegi kelas MGT..ala kelas en.ZAid.. balik dari kelas dia aku masuk tidur kes puasa punya pasalkan dan kelas seterusnya kol2.. jadi aku tidurlah... bila aku bangun pukul 1.30 tgh hari.. kepala aku pening sangat-sangat dan pipi aku yang cute nie terasa sangat berdenyut-denyut.. waktu aku kapit gigi aku.. terasa sangat sakit.. nak bangun dari tidur pun tak dapat kes sakit sangat punya hal.. jadi aku pun message dekat irah yang berbunyi begini

"irah,aku tak datang kelas..aku sakit gigi...."

dan tiada respon tak kisah asalkan aku dah bagitahu yang aku takkan datang kelas gara-gara gigiku nie.. rumate aku pun pelik napa aku tak pergi kelas... aku cakaplah aku sakit gigi.. tapi aku tak pergi bukan saja-saja.. bukan senang aku nak ponteng kelas gitu jer.. kol2.30 ptg tue aku pergi ke medic untuk dapatkan MC.. tu main utama aku.. ikutkan aku tak nak pun pergi.. lagipun sebab dah kena ceramah dengan seseorang.. kalau tak pergi kata aku nie degil sangat.. yelah aku nie bab ke klinik nie memang degil bukan takut tapi malaslah nak mengadap muka doktor.. pernah tue aku datang kene perli jer..sabar jer tau... kang tak datang kata apa laks.. adeh... tapi yang check aku tue bukan doctor tapi penolong pegawai yang bertugas.. jadi kena ceramah sikitlah..huhuhu..then dapat jugak aku cuti rehat waktu kelas en.zul.. jadi bukan sengaja aku tak pergi kelas,..nampak ok tapi sebenarnya sakit tue.. memang terseksa lah....

tapi yang bestnya malam tue malam ambang kemerdekaanlah.. best jugaklah sebab dapat sambut walaupun bosan dan tension sebab tak dapat kupon..motif aku pergi sebab nak dapatkan kupon bukan apa pun..tak hingin pun aku sambut sebenarnya.. yang jadi bestnya jam tepat kol12 tgh malam..kiteorang nyanyi lagu kebangsaan.. dengan semangatnya..hahhaha..padahal bengkak gusi aku tue.. tapi aku tak kisah pun..cume geram je dengan faizah sebab asyik perli aku jer pasal aku bengkak gusi..takpe-takpe..aku sabar je dengan dia tue...

dan esoknya takde kelas sebab cutikan..jadi apa yang aku buat adalah tidur dalam bilik dan start study ekonomi..test en.zahran...memang pengalamanlah gusi bengkak gara-gara gigi hujung tumbuh..adeh...cuma kjira aku bersyukur sebab tak sakit teruk sangat sampai nak demam lama-lama..hehehehtula cerita aku saat baby teeth akhir aku tumbuh...jadi lepas nie aku tak buleh meninggi lagila..membesar yela..hahahhaa