Monday, 8 November 2010

no title to display..kihkihkih...

ikutkan aku dah balik ke tempat belajar tapi apakan daya..ada masalah yang tak dapat dielakkan jadi aku mengguhkannya.. tu yang sempat untuk aku update warna nie..jadi warna tidak sunyi..betulkan warna..ko tak sunyikan sebab aku rajin menulis dekat kau.. apa yang kau nak lagi?? walaupun simple aku hias pada kau..tapi bagi aku sudaj cukup sempurna..kerana bagi aku ini sudah cukup bagi aku..tiada apa yang perlu aku tambahkan lagi..betulkan.. tapi esok aku akan tinggalkan kau seketika..tak lama pun..hanya seminggu aku akan meninggalkan kau.. pasti kau mampu bersabarkan.. aku tahu.. sedangkan sebelum ni aku pernah tinggalkan kau lebih lama.. jadi bersabar ya sayangku.. hehehe.. aku pasti akan kembali untuk bersama kau... oklah aku rasa setakat ini saja dulu ya..nanti ada masa aku akan sambung untuk agenda yang seterusnya.. itu kalau aku ada idea...tapi biasanya bila dah mengadap warna memang ada idea je..sampai semua perkara aku lupa nak buat..hai..apalah nak jadi dengan aku nie kan..ish33..dah..dah..pergi study..ada paper yang masih menanti tue.. jangan leka tau...

Sunday, 7 November 2010

menikmati meja merah..

nyum..sedap betul ABC ini..naiklah kencing manis macam nie..
menu pilihan aku saat aku kempunan..western style lah katakan..perasan juga aku nie..
muka tak sabar betul nak makan..ada nampak tak? jangan jelez semua orang ye..
perasan tak apa yang terjadi?memang pilu hati..tak dapat nak campur..
tapi tetap selera juga bila makan..memang puas hati..
nak tahu siapa yang belanja??
siapa lagi kalau bukan my lovely dad..
thanks dad..
walaupun ada yang tak habis..
but i try..
kihkihkih..next time bila lagi??
huhuhu..
thanks again dad..

malam dingin



siapa yang kita cari di dunia ini?
apa yang ingin kita miliki di dunia ini?
mengapa kita ingin sesuatu itu?
kenapa kita cuba lalui itu?




dalam diri ini..
dalam dirimu..
dalam dirinya..
sering ada pertanyaan itu..
benar atau tidak..
akan pasti ada..
jangan pernah cuba kita menolak..




wahai kamu..
aku bertanya ini..
aku mahu jawapan ini..
aku mahu kepastian ini..
aku mahu segala ini..
agar aku dapat..
agar aku miliki..
agar aku penuhinya..

my family..

my siblings include me..hehe..
my sister..hannani...
my brother...anwar..
my lovely parents..
love them so much..
muah..~
my dad.. Cikgu Hata..
my mum.. Pn. Maimunah..


rahsia tulisan tangan

1: Seseorang yang menulis dengan lembut dan ringan- Kurang bertenaga, kurang sihat dan mudah sakit.

2: Tulisan Bulat-Bulat- Emosional, prihatin, pengasih penyayang, kepekaan tinggi dan banyak memakai otak di sebelah kanan (otak kreatif).

3: Tegak- Systematic, mudah kawal diri, suka berkawan tetapi tak cari kawan sebaliknya kawan cari dia, tak suka gaduh-gaduh, suka ambil jalan tengah.

4: Rapat-rapat- Suka campur orang, amat bergantung kepada orang lain, jimat atau kedekut.

5: Huruf JGYZ yang sempurna - Tahap emosi yang dipamer itu jelas, pengasih & penyayang, pemurah, mudah kesian pada orang, mempamerkan tahap kerajinan.

6: Seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya- Sihat, cergas, pantas dan sedikit agresif.

7: Tulisan Tajam/Leper- Rasional, berkerja dgn sistematik, pandai mengurus dan banyak memakai otak di sebelah kiri (otak logical).

8: Condong Kanan- Extrovert, suka bercerita, berkongsi maklumat dgn orang lain, peramah, suka campur orang, mudah memimpin, mudah menunjukkan kasih sayang, berani, pemurah.

9: Rapat-rapat- Suka campur orang, amat bergantung kepada orang lain, jimat atau kedekut.

10: Huruf JGYZ yang tidak sempurna - Tak pandai mempamerkan emosi, kurang rajin, tak pandai mempamerkan kasih sayang walaupun sayang itu banyak dalam diri.


11: Condong Kiri- Introvert, suka menyimpan rahsia, agak pemalu, tak suka berubah, amat setia kepada kekasih, keluarga, organisasi dan negara tetapi tak suka campur orang.

12: Campur-campur - Emosi tak tetap macam remaja yang belum cukup umur atau macam orang perempuan datang bulan (maaf).

realitii hidup

Aku nak introduce tentang family aku..ahli keluarga aku tak ramai pun..adik beradik aku pun tak ramai juga..tapi kami cukup bahagia...walaupun tak ramai..tu pun dah macam ramai..huhu.. aku ni pun bukanlah anak sulung..aku ada abang.. beza aku dengan dia agak jauh jugalah... tapi jarak beza usia tidak halang aku untuk rapat dengan abang.. sebab kami membesar besama..begitu juga adik aku.. jauh sekali jarak kami.. tujuh tahun bezanya... gaduh tu adatlah dalam family dan adik beradik..budak-budaklah katakan.. tapi kami tak pernah sekali pun terfikir yang buruk..sejauh mana kami gaduh..kami akan baik juga... bak kata peribahasa..air yang dicincang takkan putus.. macam itu juga hubungan kami sekeluarga.. tapi dalam banyak-banyak adik beradik..aku ini lah yang paling nakal.. huhu.. mana taknya waktu kecil aku paling kerap kena marah dengan mak abah.. tapi atas teguran mereka..inilah aku sekrang.. inilah diriku kini.. tapi tak tahu aka datang macam mana..mungkin lagi terbaik.. kita tak tahu nasib kita.. yang pasti jangan cuba untuk lepaskan peluang yang ada didepan mata kita.. itu yang akan aku pegang.. habis tahun ini..abang akan meneruskan hidupnya ke alam pekerjaan..wah..lepas ni boleh minta duit dia..haha..tu pun macam dapatlah..maklumlah anak tunggal lelaki merangkap anak sulung.. banyak tanggungjawap yang bakal dia pikul.. bukan nak kata family aku tak tanggung..mereka masih lagi bekerja..maksud aku akan datang saat kedua ibubapa kami tiada lagi.. siapa lagi aku dan adik nak bergantung kalau bukan pada abang..betul kan..aku cukup sayangkan keluarga aku..sebab aku sedar keluarga tidak ramai.. isi rumah sikitlah katakan.. kalau semua dah ada hidup masing-masing..terasa sunyi rumah mak abah...dan aku tahu mereka sunyi tatkala kami meningkat dewasa dan punyai kejayaan masing-masing.. walaupun aku lambat lagi habis belajar.. tapi suatu masa aku akan meninggalkan mereka kerana aku akan keluarga aku sendiri..begitu juga abang dan adik.. tapi yang pasti kami tidak akan sedikit melupakan jasa abah dan mak..pengorbanan mereka selama mendidik kami sehingga kami dewasa..tahan dengan gelagat kami dan perangai kami yang bermacam-macam..sebab aku tahu.. tiada siapa yang akan bela kalau bukan mak abah... orang kat luar tu siapa??tiada sesiapa pun..mak abah jugalah tempat kita mengadu...tempat kita meluahkan segalanaya...betul kan.
Sesiapa yang dah tak ada salah seorang daripada mereka atau kedua-duanya pasti rindukan kasih sayang mereka.. tapi ada sesetengah orang tu.. ada kedua ibubapa tapi lupa akan pengorbanan mereka... malah sanggup buang mereka dengan orang kita kenal tidak lama seperti mak ayah kenal mereka.. kenapalah mereka sanggup... aku tak sanggup.. sebab aku tahu..mereka hanya sekali hidup..dan kita takkan dapat ganti selepas mereka..walaupun kita punyai ibu atau ayah angkat..ia tak sama seperti ibubapa kita sendiri.. aku cukup sedih terhadap insan yang sanggup buang ibubapa demi mengejar kegembiraan duniwi.. sedangkan mereka tak sedar kebahagiaan dunia datang dari ibubapa kita.. keredhaan mereka amat kita perlukan sebagai anak...mana hilang maruah mereka?? sanggup campak kedua ibubapa ke rumah orang tua.. jijik sangatkah mereka??? janganlah kerana mereka tidak dapat menguruskan diri mereka..kalian membuang mereka..tidak sedarkah kita.. sewaktu kecil kita...terlalu banyak kita susahkan mereka??? sedarkah kita?? ayah kita bertungkus lumus mencari rezeki demi membesarkan kita.. memberikan secukupnya kepada kita.. adakah kita sedar semua tu??? kalian hanya akan sedar saat jasad ibubapa kalian terbaring tidak bernyawa..barukah anda akan sedar??tiada makna untuk semua itu pada saat itu..tiada makna lagi ketika itu..ingatlah ayat ini..kalian pasti tahu dari siapa..





Dari Abu Hurairah r.a. katanya..

"seorang lelaki bertanya kpd Rasulullah SAW,Ya Rasulullah, siapakah dari keluargaku yg paling berhak dengan kebaktianku yang terindah?

jawab Baginda:

"ibumu!!...

kemudian ibumu...

kemudian ibumu...

kemudian bapakmu,

kemudian yg terdekat kepadamu,yang terdekat,"

Riwayat Sahih Muslim.

Dan ingatlah jangan sesekali kita pernah memtuskan silaturahim antara adik beradik..untuk apa kita putuskan sedangkan kita membesar bersama..aku selalu ingat perkara itu...seburuk mana adik beradik kita..jangan pernah kita campaknya.. maruah dia..maruah kita juga.. bin dan binti kita sama.. itu tidak akan berubah... aku ingatkan sebab sekarang ramai sangat anak-anak terutama anak muda masa kita..kerana gembira kejarkan duniwi snaggup lupakan segalanya..sanggup lupakan keluarga..jangan teman-temanku alpa.. sayangi keluarga kita selagi darah kita masih sama... itu tidak akan berubah... betul tak?? aku tak tahu kenapa aku tulis semua ni..tapi hati aku gerak untuk menulis coretan yang tidak seberapa ini..aku ucapkan terima kasih sebab sudi membacanya..

video

Saturday, 6 November 2010

warna sayangku..

warna..aku sedih tau..sebab aku selalu tinggalkan ko..bukan sengaja aku meninggalkan ko..ko pun mesti faham yang aku ni sibuk..tapi aku tahu ko mesti dahagakan kata-kata dari aku kan...sebab ko dapat rasakan tiada tenpat lain yang mampu aku luahkan selain pada ko..betul kan warna..jadi jangan sedih jika aku tinggalkan ko buat seketika kerana ada tugas yang harus aku buat..jadi maafkan aku sebab selalu tinggalkan ko kesepian sayangku..muah..~

buku hati

terlalu banyak yang aku pelajari sekarang..
kenapa baru sekarang baru aku nampak satu per satu..
kenapa tidak dari dulu lagi..
bila sudah keruh baru aku dapat melihatnya...
bila telah hitam baru aku rasainya..
kenapa saat tidak masih jernih lagi...
kenapa tidak masih cerah lagi..

mengapa soalan kenapa kerap keluar dari hati aku?
apakah itu kepuasan hati aku?
ataukah hanya kesakitan?
suatu hari nanti mampukah aku berdiri lagi?
kebenaran hati aku sudah tertulis..
kesahihan aku sudah tercatat..
hanya ingin dinampakkan..
segala akan terlihat..
disitu segala rasa hati aku tertulis..
untuk diketahui selama yang aku rasa..
kerana dihadapan bukanlah aku..
kerana aku takut menjadi diriku..

andai aku pergi dulu

Andainya aku pergi dulu sebelummu
Janganlah kau bersedih hati
Andainya aku tiada lagi di sisimu
Janganlah kau memencil diri
Bayangkanlah masa-masa bahagia
Semasa engkau dan aku
Bermesra di langit biru
Di waktu kasih berpadu

Andainya engkau pergi dulu sebelumku
Mestikah aku hidup melara
Andainya
engkau tiada lagi di sisiku
Mestikah aku kecewa


Ku percaya kau selalu di sisiku
Walaupun jasadmu tiada
Walau di mana kau berada
Kasihku takkan berubah

Di pohon cemara ku ukirkan kata cinta
Bulan tersenyum dan bersinar
Berguguran daun jatuh lembut ke rambutmu
Meraikan suasana indah
Di sini ku berjanji disaksi rembulan
Andainya ku pergi dulu
Jikalau ku
pergi dulu
Ku nantimu di pintu syurga

nyum..~

hari ini aku pergi tengok pantai morib..tapi bukan turun pun sebab ramai sangat orang..banyak juga perubahan yang telah dibuat di pantai morib tue..begitu ramai pengujungnya... baguslah... atleast morib ni tak sepi lagi.. dulu sebelum pembaikan..agak sunyi morib tue.. tadi juga aku dapat tengok ombak pasang besar...hati memang nak turun tapi apakan daya dah ramai sangat orang..biasalah hujung minggulah masa untuk keluarga berkumpul..




balik tu kami singgah makan kat JUWITA..banyak juga perubahan yang berlaku dekat kedai tu..maklumla dah lama tak pergi macam tulah,..apa lagi aku pergi order chicken chop dan ABC... kenyang sangat-sangat aku makan...sampai sekarang terasa nie..adeh...kenapalah sedap sangat..huhuhu...lepas nie nak makan lagi kat situ...tapi cedih ABC tu aku tak dapat makan ice cream..sebab terjatuh...waaa...!!!cedih betul..kurang manis dah kat ABC..


nyum...bukan selalu tu...




hi warna-warni

rindu sangat dengan warna...kau macam mana??ada sapa baca ko tak???huhuu..maaflah aku lama tak on9..sibuk dengan exam.. menguji minda aku exam yang baru lepas nie..aku nak mulakan dari mana yer?sebab rasanya lama sangat tak on9..hehe..aku mulakan dari lepas hantar report cik Baini..aku dah dapat pun balik report tue..sikit je aku dapat kalau nak dibandingkan dengan kawan-kawan aku yang lain..tapi masih dalam golongan A...hehe.. then report En.Am.. report tu by group.. aku group dengan Mat dan Roslee..budak pnadai dua-dua tue..banyak juga kerja yang kena buat..tapi siap juga on time..tu yang kita nak..kerja siap pada masanya...dan yang sedihnya ada satu report tak siap dan hantar pada masanya.. tapi report tu aku tak amik port pun..aku pun tak tahu kenapa aku tak amik kisah tentang report tu..sedangkan report tu penting juga untuk pointer.. aku rasa dah siaplah tue.. aku minta maaflah sebab tak ambil tahu tentang report tue..bukan sengaja aku lari tugas tapi ada sebab tertentu yang terjadi..huhu..








fasal exam acc140..nak cerita nie..memang aku study hard lah 2hari sebelum paper tersebut..siap aku buat past year sebanyak 5pastyear..memnag rajin betul aku.,.dengan harapan bolehlah score paper tue sem nie..bila masuk bilik peperiksaan tu..aku tak tengok lagi pun soalan tu..aku tulis surat kedatangan dan sebagainya..bila dah lengkap semuanya aku baru tengok kertas soalan..dengan tenang aku buka...bila buka-buka je soalan tue apa yang dijangkakan keluar semester nie..memang tak sangka betul soalan dia..waktu tu aku dah pasrah..mana taknya soalan yang masuk tu kurang aku tekankan..memang aku cakap cukup-cukup makan jela macam nie semester nie..waktu menjawap tue hampir stuck jumpa mind aku...masa betul-betul tak cukup...aku waktu tu dah redha je..hampir nak muntah juga aku waktu tu..mana taknya aku dah tak larat nak mengadap soalan tue lagi..sakit kepala betul soalannya tue..kenapalah dapat soalan sebegitu rupa..bukan aku sorang je mengeluh soalannya susah..hampir semua batch aku mengatakan soalannya terlalu susah..termasukkan juga budak-budak degree..memang tak sangka soalan macam tu sekali yang masuk..memang tawakal je..resultnya pun tawakal jerla...berdoa sajalah..








balik exam acc140..aku pergi lepaskan tension..tau apa yang aku buat??dengan tengok Igor..rindu juga dengan dia..dah berapa hari tak tengok dia dan tak bagi dia makan..aku nak sangat bela species macam Igor..tapi sapa yang nak jagakan bila aku tak de dah nanti..lagipun jaga dia lebih payah dari jaga hamster..mana taknya besar dari hamster tue..dulu dah pernah bela hamster..dah mati pun semuanya..jadi sekarang aku teringin sangat nak bela guinea pig...aku tak sempat ambil gambar Igor..tapi dia memang betul-betul comel..betina..nak tengok contohnya tak.


macam nilah color dia..comel sangt-sangat..


Igor suka makan daun pisang..first time aku tengok dia..dia macam-macam takut..yela tak kenal orang lagikan,,lagipun masih kecil lagi..kecil-kecil dia pun besar tapak tangan juga...makin lame dia makin gemuk..tuan dia geram tengok dia gemuk..tapi aku suka tengok dia gemuk..comey sangat..sebab nanti mesti lagi ramai yang boleh pegang..tuan dia ada suggest aku tempat mana boleh dapatkan guinea pig ni..harga pun okla dalam rm30..tapi tengok species jugakla...aku tak kisah species apa yang penting manja tak gigit orang...tu yang paling penting...kalau aku ada masa yang panjang memang aku dah bela..abah pun ok je..cuma mak jela..alasan mak dia senang membiak..tapi tu yang best..aku nak...huhuhu...


sebelum aku balik rumah..aku tinggal kesunyian dalam bilik...dapat cerita pun tak dapat mengembirakan hati aku..entah kenapalah dengan aku..layan cerita sampai aku tertidur..yelah duduk soranglah katakan..bertemankan bunyi binatang yang ada dekat pokok tue...macam-macam aku rasa,..huhu..hari jumaat aku balik rumah..awal juga abah datang ambil..tapi bagus juga..dapat breakfast sama diaorang..huhu..aku bawak balik separuh barang aku..banyak jugalah barang yang aku bawak balik..jadi sekarang ni aku berada di rumah...tu yang baru aku dapat on9 nie..tapi esok dah nak balik jengka..rasa cepatkan..bila dah balik nie apa lagi..study paper last.. tu lah yang patut aku buat..dan habis exam aku dah bermula praktikal..macam manalah rasa parktikal nantikan..takut juga..yela sorang-sorang..huhu..apapun kena yakin pada diri nie...